Telefoonnummer icoon
011/33.55.55
Emailadres icoon
radiologie@jessazh.be
 
 
Telefoonnummer icoon 011/33.55.55
Emailadres icoon radiologie@jessazh.be
 
 
 
 

MRI-scan

Een MRI-scanner (”magnetic resonance imaging”, NMR) maakt gebruikt van sterke magneetvelden en radiogolven om doorsnedes van het lichaam te maken. Dit is een veilige techniek waarbij er geen risico is op schadelijke straling.

  • Voor een MRI-scan dien je altijd een afspraak te maken.
  • Voor het onderzoek vul je een verplichte vragenlijst in. Voor jouw veiligheid is het belangrijk dat we op de hoogte zijn van onder andere een eventuele (contraststof)allergie, nierproblemen, (mogelijke) zwangerschap en implantaten zoals pacemakers. Breng altijd het identificatie-kaartje en de eventuele afstandsbediening mee als je een implantaat hebt.
  • Een radioloog beoordeelt de aanvraag om te bepalen hoe jouw onderzoek het beste kan worden uitgevoerd.
  • Een MRI-scan kan wettelijk enkel gebeuren op voorschrift van een arts. Je hebt dus altijd een verwijsbrief nodig.

Voorbereiding en verloop van een MRI-scan

De voorbereiding en het verloop van een MRI-scan hangen af van het type MRI-scan dat jouw arts aanvraagt. Het MRI-toestel is een smalle tunnel, wat voor een claustrofobisch gevoel kan zorgen. Onze medisch technologen zijn echter heel ervaren in het begeleiden van mensen, waardoor we de meeste mensen voldoende kunnen geruststellen zodat het onderzoek kan worden uitgevoerd. Indien je last hebt van ernstige claustrofobie, kan je kalmerende medicatie laten voorschrijven door je arts.

Resultaat van het onderzoek

Na het onderzoek bekijkt een radioloog de beelden en maakt hij een verslag op. Hij stuurt het verslag altijd op naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. We proberen dit binnen de 5 werkdagen te doen.

De beelden zijn online beschikbaar op PACSonWEB gedurende één jaar. Het referentienummer van je onderzoek staat vermeld onder ieder verslag, en indien nodig kan je dit ook vragen aan ons secretariaat. Met dit referentienummer kan iedere arts je beelden bekijken. Je kan de beelden ook bekijken via je medisch dossier op Nexushealth.

Wanneer kan een MRI-scan niet?

Implantaten

Sommige implantaten zoals onder meer een pacemaker, defibrillator, neurostimulator, insulinepomp of cochleair implantaat kunnen niet zonder meer in de MRI-scanner. Het is dus zeer belangrijk dat we de correcte gegevens van jouw implantaat hebben, zodat we kunnen onderzoeken of het onderzoek veilig kan plaatsvinden.

Zwangerschap

Alhoewel een MRI-scan veilig kan gebeuren vanaf het tweede trimester, is het afhankelijk van de vraagstelling toch soms nodig om het onderzoek uit te stellen tot na de zwangerschap. Een MRI-scan in het eerste trimester kan alleen in uiterst specifieke situaties. Vermeld dus steeds een (mogelijke) zwangerschap bij het maken van de afspraak, zodat een radioloog kan bekijken wat mogelijk is in jouw specifieke situatie.

Nog vragen?

Bekijk onze lijst van veelgestelde vragen.


 
 
Locatie icoon
Campus Virga Jesse
Stadsomvaart 11
3500 Hasselt
Locatie icoon
Campus Salvator
Salvatorstraat 20
3500 Hasselt
Locatie icoon
Campus St.-Ursula
Diestsesteenweg 8
3540 Herk-de-Stad
Telefoon en mail icoon
Afspraken radiologie
011/33.55.55
radiologie@jessazh.be