MRI full abdomen (volledige buik)
Dit is een gespecialiseerd onderzoek waarbij de volledige boven- en onderbuik in beeld gebracht worden, meestal om uitzaaiingen van tumoren op te sporen.
Aandachtspunten
- Dit onderzoek kan alleen op campus Virga Jessa plaatsvinden
- Je moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dit wil zeggen dat je vier uur voor het onderzoek niets meer gegeten en gedronken hebt. Medicatie mag je wel innemen met een slok water.
- Werken je nieren minder goed? Breng dan zeker de resultaten van je laatste bloedname mee (indien niet gebeurd in het Jessa Ziekenhuis).
- Heb je een contraststof allergie? Breng dan zeker een eventuele allergiekaart mee.
- Heb je een implantaat zoals een pacemaker, defibrillator, neurostimulator, insulinepomp of cochleair implantaat? Breng dan zeker het identificatie-kaartje en de eventuele afstandsbediening mee.
- Draag comfortabele kledij. Alle metalen voorwerpen moet je verwijderen voor het onderzoek.
Voor het onderzoek
- We laten je een fles ananas sap drinken. Dit zorgt ervoor dat het signaal van de darmen onderdrukt wordt, waardoor we kleine letsels beter kunnen opsporen.
- Drink deze fles op een gelijkmatig tempo uit op ongeveer één uur tijd. Zo kan de vloeistof zich goed verspreiden door je darmen.
Verloop van het onderzoek
- De medisch technoloog legt je in ruglig op de tafel van de MRI-scanner.
- We plaatsen een speciale antenne over je buik. Ook krijg je een hoofdtelefoon om het geluid van de MRI-scanner te dempen.
- Indien er (misschien) contraststof nodig is, zullen we een infuus prikken (of een geschikte poortkatheter gebruiken indien je deze hebt).
- We observeren je continu tijdens het onderzoek. Op de scanner zit een microfoon en je krijgt een bel zodat je ons kan waarschuwen indien nodig.
- De tafel schuift in het toestel. Tijdens het scannen maakt het toestel herhaaldelijk harde geluiden, afgewisseld met stille periodes. Hier kan je een geluidsfragment beluisteren om je een idee te vormen van wat je kan verwachten (mri sounds - YouTube). Het is belangrijk dat je tijdens het onderzoek goed stil blijft liggen. De minste beweging kan de beelden onbruikbaar maken.
- Tijdens de toediening van contraststof kan je een koud of warm gevoel in je lichaam krijgen: dit is een normaal verschijnsel dat snel terug verdwijnt. Bij pijn, jeuk, huiduitslag, niezen of ademnood verwittig je de medisch technoloog.
- Gemiddeld lig je 45 minuten op de tafel.
Na het onderzoek
- We helpen je van de tafel en verwijderen het infuus. Indien er contraststof werd toegediend, controleren we of er een allergische reactie is.
- Indien er contraststof werd toegediend, raden we aan om extra water te drinken om de contraststof sneller uit het lichaam te laten verdwijnen.