Echografie
Bij een echografie worden geluidsgolven gebruikt om het lichaam in beeld te brengen. Deze geluidsgolven hebben een heel hoge frequentie, waardoor je ze niet kan horen, maar ze zijn volledig schadeloos. Met een sonde sturen we deze geluidsgolven in het lichaam, en de sonde vangt de weerkaatste geluidsgolven terug op. Hiermee kan de computer een doorsnede van een lichaamsdeel of orgaan maken.
- Voor een echografie dien je altijd een afspraak te maken.
- Er zijn in principe geen contra-indicaties: zwangerschap, implantaten, allergieën, ... zijn niet van tel voor een echografie.
- Een echografie onderzoek kan wettelijk enkel gebeuren op voorschrift van een arts. Je hebt dus altijd een verwijsbrief nodig.
Voorbereiding
- Je draagt best comfortabele kledij, want je moet het te onderzoeken lichaamsdeel vrij maken.
- Voor de meeste echografie onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig.
- Voor de volgende onderzoeken moet je nuchter zijn. Dit wil zeggen dat je vier uur voor het onderzoek niets meer gegeten en gedronken hebt. Medicatie mag je wel innemen met een slok water:
- echo abdomen (= buik)
- echo bovenbuik
- echo pancreas
- echo lever en galblaas
- Voor de volgende onderzoeken moet je een volle blaas hebben:
- echo nieren en blaas
- echo onderbuik
Verloop van het onderzoek
- We helpen je op de juiste manier op de onderzoekstafel. Dit hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel.
- De radioloog gebruikt een beetje gel op de echografie-sonde en/of op je lichaam. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven goed in en uit je lichaam gaan.
- De radioloog beweegt de sonde over je lichaam en slaat af en toe een beeld of filmpje op.
- Het kan zijn dat je meermaals diep moet inademen en/of andere houdingen moet aannemen, om het lichaamsdeel goed in beeld te brengen.
- Na het onderzoek krijg je papier om de gel af te vegen. De gel is wateroplosbaar en gaat gemakkelijk uit de kleren bij het wassen.
- Gemiddeld duurt een echografie onderzoek slechts 10 minuten. De totale wachttijd hangt echter af van de drukte en eventuele spoedgevallen.
Resultaat van het onderzoek
De radioloog bekijkt de beelden nog een keer in detail op zijn computer, samen met eventuele RX-foto’s indien die ook gemaakt zijn, en maakt een verslag op. Hij stuurt de medische beelden en het verslag altijd op naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. In principe gebeurt dit de dag zelf nog.
De beelden zijn online beschikbaar op PACSonWEB gedurende één jaar. Het referentienummer van je onderzoek staat vermeld onder ieder verslag, en indien nodig kan je dit ook vragen aan ons secretariaat. Met dit referentienummer kan iedere arts je beelden bekijken. Je kan de beelden ook bekijken via je medisch dossier op Nexushealth.
Nog vragen?
Bekijk onze lijst van veelgestelde vragen.