Lees dit document aandachtig door. Het is van belang om eventuele koorts, infecties, huidlaesies, diabetes, hoge bloeddruk of zwangerschapsrisico's aan de zorgverleners te melden vanaf het moment van het maken van de afspraak, en uiterlijk voor aanvang van de ingreep.
Uw arts heeft u een infiltratie van corticosteroïden onder CT-controle aangeboden. Dit wordt enkel met uw toestemming uitgevoerd; u bent vrij om het te accepteren of te weigeren. Dit document informeert u over de behandeling en de gevolgen daarvan. Heeft u vragen, stel deze dan gerust aan de arts en/of zorgverleners.
Zenuwen dragen informatie over gevoel en controle van spieren door het lichaam. Ze zijn een voortzetting van het ruggenmerg dat zich in het spinaalkanaal bevindt, beschermd door een beenderige kooi – de wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit wervels (botten) en elastische schijven tussen de wervels, die discus worden genoemd. De zenuwen verlaten de wervelkolom via openingen aan weerszijden van de wervels (foramina).
Soms kan er een scheur ontstaan in de discus waardoor een gelei-achtige kern uitloopt, met druk op de zenuwwortel, het ruggenmerg en omliggende structuren tot gevolg. Dit wordt een discushernia genoemd. Daarnaast kan door veroudering van de wervelkolom een vernauwing optreden, bekend als spinaal kanaal of neuroforaminale stenose. Beide aandoeningen kunnen compressie en irritatie van de zenuwen veroorzaken, wat leidt tot pijn die vaak wordt gevoeld in andere delen van het lichaam, zoals de ledematen. Andere symptomen zoals een branderig gevoel en gevoelloosheid kunnen ook optreden.
Indien conservatieve behandelingen (kinesitherapie, orale medicijnen, etc.) geen beterschap hebben kunnen bieden, kan er lokaal een krachtige ontstekingsremmer worden ingespoten op de plaats waar de zenuw of zenuwen bekneld zijn. Dit noemen we een infiltratie of zenuwblok. Dankzij zijn nauwkeurigheid en snelheid maakt de CT-scanner het mogelijk om het traject van de naald te visualiseren, zodat de medicatie exact op de juiste plaats kan worden toegediend en het risico op eventuele complicaties wordt geminimaliseerd.
Voor de infiltratie vragen we u om uw pijnniveau te beoordelen op een schaal van 1-10. Tijdens de ingreep ligt u op uw buik of rug op de tafel van de scanner. Het team staat in de buurt en hoort u gedurende de hele ingreep. Na een grondige desinfectie van de huid plaatst de gespecialiseerde radioloog de naald met behulp van scannerbegeleiding. Het is belangrijk om tijdens de ingreep stil te blijven liggen. Zodra de naald op zijn plaats zit, maakt het injecteren van een jodiumcontrastmiddel het mogelijk om het te behandelen gebied nauwkeurig te identificeren. Vervolgens wordt de behandeling met corticosteroïden langzaam toegediend. Tegelijkertijd wordt een kleine hoeveelheid lokaal verdovend geneesmiddel toegediend om de eventuele pijn van de infiltratie te verlichten.
De infiltratie zelf duurt niet lang, maar de installatie-, voorbereidings- en infiltratietijd bedraagt gemiddeld 20 minuten. U blijft nog ongeveer 20 minuten op onze afdeling om het effect van de infiltratie te beoordelen. We vragen u opnieuw om uw pijnniveau te beoordelen op een schaal van 1-10. Nadien mag u naar huis. Het is aan te raden dat iemand met u meekomt om u te helpen bij de terugkeer naar huis.
Uw medewerking is essentieel. Houd u aan de instructies van de zorgverleners en/of de arts.
U dient te stoppen met bepaalde medicijnen. Stop eenmalig met de onderstaande bloedverdunners:
Asaflow (aspirine) in een dosering van 100 mg of kleiner mag u blijven innemen.
Bij twijfel of vragen neem contact op met de verwijzende arts om de tijdelijke stopzetting van uw antistollingsbehandeling te bevestigen.
Het wordt aanbevolen om:
Bij aankomst meldt u zich bij het onthaal van het Salvator ziekenhuis op het gelijkvloers. U schrijft zich in via de kiosk of de inschrijvingsbalie. Vervolgens neemt u de lift of trap naar de 3e verdieping. Tegenover de liften vindt u de ingang van de dienst medische beeldvorming. Daar meldt u zich aan en krijgt verdere instructies.
Neem altijd mee:
Aangezien radioactiviteit altijd aanwezig is in de natuur, worden we onder normale omstandigheden continu blootgesteld aan röntgenstralen. Medische blootstelling aan röntgenstraling bij deze procedure is zeer laag en vergelijkbaar met 1-2 maanden van natuurlijke achtergrondstraling.
Als u de afspraak niet kunt nakomen, laat dit dan telefonisch weten. Contactnummer dienst radiologie Jessa, campus Salvator: 011/33.81.00.
Deze techniek verlicht pijn in 70% van de gevallen. De behandeling begint te werken vanaf 1 tot 10 dagen, maar het volledige effect kan pas na enkele weken of maanden optreden. De effecten kunnen per persoon verschillen, evenals het aantal nodige infiltraties. Meestal zijn 1 of 2 infiltraties voldoende, met een maximum van 3-4 per jaar.
Na de injectie kan de pijn:
Het verslag van de ingreep wordt onmiddellijk na de procedure naar uw behandelend arts gestuurd.
Het is niet aan te raden om binnen 48 uur na de ingreep intensieve inspanningen te leveren. Hervatting van de behandeling met antistollingsmiddel (Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa®, Xarelto®) is toegestaan 6 uur na de ingreep. Het volledige effect van de infiltratie kan het best worden ingeschat vanaf 6 weken na de infiltratie. Wees dus geduldig.
Elke medische procedure brengt risico's met zich mee. Over het algemeen zijn de risico's van een CT-scannerbegeleide infiltratie minimaal en zijn de voordelen altijd groter dan de potentiële risico's.
Toch kunnen in zeldzame gevallen de volgende bijwerkingen optreden: